Alles geregeld voor je stage?

Ben je van plan stage te gaan lopen op Curaçao, maar weet je niet zo goed waar je allemaal rekening mee moet houden? Wij hebben de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet, zodat jij straks maximaal kunt genieten van je verblijf in het Caribische gebied.

Tip 1. Check je paspoort

Misschien klinkt dit als een open deur, maar je moet in het bezit zijn van een geldig paspoort. Belangrijk hierbij is dat het paspoort nog minimaal een half jaar geldig is nadat je terug keert uit Curaçao.

Tip 2. Vraag op tijd een stagevergunning aan

Zonder paspoort dat lang genoeg geldig is, kun je geen stagevergunning (Verklaring Van Rechtswege) aanvragen. Deze stagevergunning is verplicht voor stagiaires op Curaçao. Zonder vergunning kun je zonder pardon het land uitgezet worden. Zorg dat je dit document op tijd aanvraagt, want de procedures kunnen soms lang duren.

Tip 3. Huisvesting

Op Curaçao heb je vele soorten huisvesting gericht op studenten. Maak voor jezelf duidelijk waar je de voorkeur aan geeft. Een groot studentenhuis, appartement voor bijvoorbeeld 4 personen of kies je voor een appartement voor jezelf? Verdiep je goed in de woningen en lees reviews van oud-stagiaires Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Tip 4. Vervoer

Jaarlijks trekt Curaçao ca. 1200 Nederlandse stagiaires. Zij moeten zich allemaal van A naar B verplaatsen. Het openbaar vervoer is niet zo uitgebreid als in Nederland en de afstanden zijn vaak te groot om te fietsen. Daarnaast vraagt het klimaat om een auto, want het is simpelweg gewoon te warm. Een huurauto geeft je de comfort en vrijheid die je nodig hebt om je te kunnen verplaatsen. Wij raden je aan deze auto al vanuit Nederland te reserveren, want de vraag is groter dan het aanbod.

Tip 5. Verdiep je in de cultuur

Je denkt waarschijnlijk dat Curaçao veel overeenkomsten heeft met Nederland met als grootste verschil het zonnige klimaat. Maar niets is minder waar. Je vindt er weliswaar veel Nederlanders, maar de cultuur verschilt wezenlijk met die van Nederland. Verdiep je voorafgaand aan je stage aan de gebruiken en normen en waarden. Het zal door je toekomstige collega’s gewaardeerd worden en zo bouw je sneller een leuke band op.